Ornö Runt – rapport.

 

 

Med 183 startande och än fler anmälda tillhör denna tävling en av de absolut största i Sverige, och för många är det årets höjdpunkt. Det blev en dramatisk tävling.

Ornö Runt genomfördes i vackert väder och friska vindar från SSV.
Detta innebar spinnaker-start vilket alltid är spektakulärt. Längre norrut på Ornö’s västsida blev det trångt för båtar på högersidan trängda mellan läbåtar och land. “Plats” blev nödropet att skicka vidare hela vägen ned i lä.
Kryss söderut på ostsidan innebar att många av de mindre båtarna var precis i gränsen mellan ett rev eller inte i storen. Båtar med många i besättningen klarade sig bättre eftersom man kunde sätta några hundra kilo på relingskanten.
Halvvägs ned utmed Ornös ostsida blev det mycket trafik när båtarna i de senare startgrupper då började komma ikapp de som startat tidigare – samtidigt som det där, norr och söder om Fjärdlångsfjärden finns en hel del öar där alla får trängas kryssande i de sund som finns. Utöver trängseln och ideliga slag för båtar med rätt till väg ökade också vinden i dessa sund.
Efter att ha rundat sydspetsen öppnade vinden lite och säkert passade många på att plocka fram smörgåsarna här innan det snart igen blev dags att hissa spinnakern.
Spinnen bar hela vägen upp till mål utom de sista c:a 500 metrarna där vinden ville annat. Här ökade vinden, men framförallt vred den från plattläns till halvvind på mindre än en minut. Många broachar och mer eller mindre misslyckade nedtagningar utgjorde en spektakulär avslutning för publik, men kankse mindre roligt för trötta besättningar.

Tyvärr kapsejsade en trimaran i den byiga vinden inte långt från mål där besättningen blev instängd i mittskrovet med båten liggande upp och ned.- Läs mer om detta här: http://www.dn.se/sthlm/seglare-struntade-i-kapsejsad-kollega

Preliminär segrare blev Bengt Eriksson med Wasa 55 Spec. S/Y Vindile.

Beneteaubåtars placeringar enligt den preliminära resultatlistan:
19  Hans-Åke Nordstedt First 40.7 std köl, Absolute Blue
44  Björn Nerelius First 36.7, Rakam
58  Per Lindquist First 36.7, Gotcha
98  Mauritz von Krusenstierna First 31.7 LR, Passaralla
105  Henrik Ekenman Benetau 25 Platu, Linn
121  Anders Börjesson First 40,7 grund köl,
127  Ralf Aspholm First Class 7,5, DataCom
156  Johan Temse First 31.7 LR, Gamin
DNF  Thomas Wengholm First Class Europe, Mr Vain
DNF  Johan Ristrand First 31.7 HR, Spica