Rapport från El Ombord

Klubbträffen idag var välbesökt både i lokalen och på nätet.

Flera talare informerade på ett engagerat sätt många intressanta och givande ämnen. Du som missade seminariet, eller om du vill höra det igen, kan nu se den via länk på livesändningar sidan. Du måste vara inloggad eftersom det är skyddat material.

Ett par saker som jag fann intressant och/eller nytt var:

 • Maximala laddströmmen som går genom batteriet är skillnaden mellan aktuell spänning i batteriet och den spänning som når batteriet efter div förluster i kablar och anslutningar på vägen dit. Så den maximala spänningen är normalt c:a två volt (14,4 – 12,5).
 • Motsåndet i batteriet ökar med ökande spänning. Av den anledningen kan en extern laddregulator som antingen ersätter den i generatorn inbyggda, eller som arbetar ihop med den, vara bra eftersom en sådan släpper fram högre spänning till batteriet utan att koka det.

  Laddregulator

  Laddregulator

 • Dimensionera batteribanken så att en normal förbrukning mellan laddningar maximalt tar ut 25% av kapaciteten  inte 50%- annars kommer du aldrig att kunna ladda upp till 75-80% beroende på det ökade motståndet enligt ovan.
 • Litiumbatterier är idag ekonomiskt det bästa, givet att du tar hand om batterierna och tänker behålla båten 7-10 år.
Jämförelse Litium/AGM

Jämförelse Litium/AGM

 • Huvudströmbrytare och laddreläer kommer att ”brinna ihop” med tiden. Vid varje på/av koppling skapas en liten blixt som sliter på kontaktytorna. Om det händer på relät är förbruknings- och startbatteri ihopkopplade. Med otur så tömmer du båda. När du köper nya sådana snåla inte! Du får det du betalar för.

Till sist:

 • Ha en solpanel
 • Dimensionera för 25% uttag
 • Ta aldrig ut mer än 50%

/Mauritz

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.