Väderkrönika 1

Här kommer nu första väderkrönikan som sedan följs av ytterligare nio stycken. 

Vår meteorolog befinner sig uppe i Lofoten där han inte har världens bästa mottagning – om du har frågor eller kommentarer kan du skicka dem med mail till sjovader”at”gmail.com
Hej alla väderintresserade seglare!

De kommande nio veckorna kommer jag att på torsdagar skriva några rader om väder.

Jo, jag vet att de flesta av er är ganska trötta på allt snack om väder efter maj och juni.

Men ändå.

Om det kan vara någon tröst i eländet så kan jag bara bekräfta att det mest otacksamma jobb som har funnits den senaste tiden är prognosmeteorologens: Det svala och ostadiga vädret fortsätter…

Nej då, detta var ingen prognos, bara en stilla reflexion av hur prognoserna har låtit.. Nu finns ju ingen direkt koppling mellan maj/juni och resten av sommaren, så än finns det hopp.

Själv kastade jag loss i början av maj och har nu nått sommarens mål: Lofoten. De första 32 dagarna i Norge var det regn eller regnskurar varje dag – utom en. Svårslaget rekord. I Norge har det inte varit så blött i maj sen 1949. I Sverige har det ju också slagits en del (negativa) rekord.

Detta är vår tredje resa till Lofoten. De tidigare gångerna har vi seglat hit, men denna gång kör vi motorbåt, en Beneteau Swift Trawler 44. Hoppsan! Det platsar kanske inte här att skriva om motorbåt – fast det är ju en Beneteau…

Förlåt, men fingrarna flög bara fram över tangentbordet. Det gäller att vara ärlig som min mamma alltid sa. Vi samseglar med en Linjett 33. Om de har haft problem med kyla och regn har vårt bekymmer varit: Vilken hastighet ska vi ha på vindrutetorkarna idag?

Nu är det slutskrivet om motorbåt. En jämförelse mellan att segla och att köra kommer i På Kryss så småningom.

Till vädret, som bara kan bli bättre…

Kan man utnyttja utländska vädertjänster för sjövädret i Sverige? Jodå. Låt oss börja med Norge eftersom jag redan nämnt det ovan.

Om du går in på www.yr.no och sen klickar på vaerkart och vind får du fram en karta av den här typen

  
Den visar det framräknade vindfältet drygt två dygn framåt. Observera bara att detta är rådata från en dator. Hur en vindprognos skulle låta är en annan femma. För er på västkusten gör ju norrmännen en riktig prognos för Skagerack, men för Östersjön finns ingen. Oavsett kan det vara alldeles utmärkt att jämföra denna prognosbild med den svenska prognosen.

Kartan ovan visar vindmönstret natten till fredag. Visst ser det lite lågtrycksbetonat ut över södra Bottenviken med vindar som snurrar moturs?

SMHI:s prognos för detta område låter så här (utfärdad torsdag morgon): Sydväst 5-10. I eftermiddag vid svenska kusten växlande 1-6.

I natt allmänt växlande, men vid svenska kusten mot morgonen nord 5-10. Mest god sikt, i natt någon regnskur.

Visst är det en lågtrycksspassage det är frågan om!

I ett sådant här väderläge när man är nära ett lågtryckscentrum är detbäst att gardera med kryss..

SMHI tror på varmare väder i sydsverige i mitten av nästa vecka, så håll ut!

Anders Ljungkvist

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.