Väderkrönika 2

Veckans krönika:

Förra veckan visade jag exempel på vad den norska vädertjänsten kunde för konster. Nu är det dags för den danska. Ni som seglar på väst-och sydkusten använder naturligtvis denna varje dag, sommar som vinter, eller hur? Åtminstone som komplement till SMHI. Det där med sommar som vinter var inget skämt. Ska man bli en bra ”väderbeslutare” ombord gäller det att ligga i och vänja sig vid produkterna som kommer. Innehåll, tid för utsändning, giltighetstider mm. Vissa väderinstitut är duktiga på att berätta när nästa prognos kommer, andra inte alls.

Till www.dmi.dk

Så här ser deras automatgenererade karta ut till på fredag kl 16, gällande Östersjön:

V27 bild1
Lite småblåsigt på Ålandshav på fredag eftermiddag. Gult område betyder 12-14 m/s. Observera att denna prognos hämtades torsdag morgon. Om du går in senare kanske den ser annorlunda ut. Det är ju charmen med väderprognoser: De kan ändras!

Låt oss jämföra med SMHI:s kustväderprognos:

v27 bild2
Se på texten: Fredag sydväst 5-8 m/s. Max medelvind 11 m/s.
Vid en första anblick ser denna prognos väldigt annorlunda ut jämfört med den danska, men kanske ändå inte.

Kustvädret ger ju vindarna längs kusten och inte ute på havet. På kartan står det trots allt 11 m/s vid Söderarm, så här får man en väckarklocka om man ska segla till Åland. Så här torsdag morgon finns ingen skriven sjöväderprognos för fredag eftermiddag. Den kommer vid 13-tiden…

SMHI:s Hav-och kustväderkarta för samma tidpunkt:

V27 bild2
Gult område betyder 12-15 m/s

Jajamen. Nu fick vi ihop det. Både den danska och svenska prognosen ger ungefär samma bild.
Men för att vara övertydlig: det hade inte räckt med att läsa kustväderprognosen om man ska segla till Åland!
Kommer ni ihåg förra veckans lilla mening: SMHI tror på varmare väder i sydsverige i mitten av nästa vecka, så håll ut!

Nu verkar det ju bli uppemot 30 grader på landbacken, så det är bara att luta sig tillbaka och ÅTERIGEN konstatera: de däringade meteorologerna kan man allt lita på…

Nu kan väl vattentemperaturen också röra sig uppåt.
Information om denna finns bl a på www.klart.se:

v27 bild4
Vattentemperaturen ger information om den ungefärliga minimitemperaturen på natten, och så klart också huruvida det är badbart eller inte. Det är för övrigt ett stående inslag i frukostdiskussionerna ombord. Man kan väl säga att vi har lite olika uppfattning om när det är lämpligt med ett morgondopp. Hustrun är i stort sett vinterbadare och tycker det räcker med 17 grader. Undertecknad menar att vid 22 går en anständighetens gräns.

Som jag skrev förra veckan är jag uppe i Lofoten. Skickar med en bild som ”teaser” om någon är intresserad av att utöka sitt seglingsområde.

lofoten
Anders Ljungkvist

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.