Väderkrönika 3

Väderkrönika 3

Värmeböljor kommer, och värmeböljor går.

Väldigt vanligt är det att en period med riktig värme avslutas med en kallfrontspassage och vidhängande åska. I måndags morse såg radarbilden över södra Sverige ut så här:

v3_1

De röda fläckarna indikerar inbäddade kraftiga skurar som eventuellt kan ge åska. På denna bild var det ingen åska, men det förekom längre söderut.

Jag gick in på Sjöfartsverkets ViVa-sida och tog denna samtidiga bild:

v3_4

Notera vindvridet till sydväst som kommer efter regnet (Kalmar). I regnet blåser det från sydost (Västervik). Man kan alltså se ungefär när ett befarat vindvrid kommer genom att ha koll på radarbilden. Jag skriver ungefär därför att bakkanten på regnet inte alltid är så knivskarp. Aktuell radarbild är ju bara en knapptryckning bort på telefonen, så man har inte mycket att skylla på om man händelsevis skulle bli överraskad av ett så stort vindvrid.

En annan sak att notera: Vinden vrider medurs (mot högre gradtal) efter en front. Så är det alltid, oavsett varifrån fronten kommer. Ibland vrider den 90 grader eller mer, ibland bara 5-10 grader, men det är i alla fall en medursvridning.

Vädret upprepar sig.

Se de här två bilderna från i tisdags.

v3_3

Titta på stråket med regn över Stockholm. Denna gång fanns det också åska.

Jämför med vindvridningen från syd till väst:

v3_4

Som om detta inte skulle vara nog. I dag torsdag morgon ser prognoskartan till kl 14 från www.klart.se ut så här:

v3_5

Ser du utbuktningen av isobarerna (de heldragna linjerna) från lågtrycket ner över syd-Sverige? Det är ett sk tråg. Buktar isobarerna ut ifrån ett högtryck har vi istället en högtrycksrygg. (Som över Skottland). Det är alltså två motsatsord med diametralt olika väder. Isobarerna kan tolkas som strömningslinjer där det blåser moturs kring lågtrycket. Om isobaren ändrar riktning ändras också vinden.

Så här ser vindkartan ut för samma tidpunkt:

v3_6

Ser du vridningen? Västvindar på södra Östersjön, nordväst på Kattegatt.

För att få en ännu tydligare bild av vad det är som händer kommer här en prognoskarta från www.yr.no vid samma tidpunkt.

v3_7

Här har man lagt in en blå linje över södra Sverige som markerar en tråglinje. För oss i båtar är det ”samma sak” som en kallfront, dvs regn/skurar och ett medursvrid.

Vad tycker SMHI?

Så här lyder deras prognos för Kattegatt:

Väst eller sydväst 10-kuling 15. Under förmiddagen omslag till nordväst och till kvällen något avtagande. Måttlig till god sikt, tidvis skurar, risk för åska.

Klockrent, eller hur?

Anders Ljungkvist

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.