Väderkrönika 4

Vadå band av skurar? Varför blir det så?

I måndags kunde man läsa denna text i SMHI:s översikt:

 i dag och i morgon har vi band med skurar över landet och däremellan områden med sol. I dag kommer skurarna att främst beröra Götaland och västra Svealand och det är även risk för åska.”

Vadå band av skurar? Varför blir det så? Jo, det är små tråg som drar förbi. Tråg beskrev jag förra veckan. Dessa skojar man inte bort.

Förutsättningarna för bildning av regnskurar är stora här. Talar man dessutom om åska är det både stora regnmängder och tillfälligt kraftiga vindar man kan befara.

I måndags hade t ex Kalmar skyfall.

4_1

Bilden visar SMHI:s radar/blixt-bild i måndags eftermiddag.
När man ser en sådan bild ska man som seglare reagera med ryggmärgen: Ajaj, här kan det bli blåsa av.

På tal om väderspråk. I dag (torsdag) ser det ut så här i översikten:
”Vi befinner oss inom ett flackt lågtrycksområde.”

Det betyder helt enkelt att lågtrycket är mycket utbrett och inte alls intensivt. Det blir i sådana lägen inga särskilt kraftiga vindar i de centrala delarna. Utom då i närheten av åskskurar förstås.

Så här såg väderanalysen ut på morgonen, bilden från www.yr.no:
4_2
Notera hur glest det är mellan isobarerna. Tydligt tecken på att de allmänna vindarna är svaga, men (nu börjar jag bli tjatig..) åskskurarnas vindar speglas inte alls av isobarerna.

Vi har tidigare jämfört SMHI:s prognoser med både danska www.dmi.dk, norska www.yr.no och finska www.klart.se. För de som seglar längs ostkusten finns ett alternativ till – Finska statliga vädertjänsten www.fmi.fi.

Så här ser deras prognoskarta ut nu torsdag morgon gällande till fredag kl 12 finsk tid.

image

Denna karta har både isobarer och vindpilar. Till skillnad från de flesta andra kartor där vindhastigheten anges i knop ger denna karta vindarna i m/s. Ser ut att bli blåsigare i Stockholm på fredag. Låt oss jämföra den finska texten med den svenska för norra Östersjön, där prognosen gäller fram till fredag morgon.
FMI: Vind omkring sydväst 3-7 m/s. På efternatten vrider vinden till nordväst och tilltar. På dagen lokalt regnskurar, möjligen med åska.
SMHI: Mest sydväst 2-6. Mest god sikt, någon skur. I natt omslag till nordväst och ökande till 7-11 och regn med måttlig sikt.
Kommentar: Vindprognosen verkar nära nog identisk. Plus i kanten för finska ”efternatten” som preciserar lite bättre. När det gäller den här typen av texter är det utmärkt att gå in och titta på vindkartorna för att se NÄR omslaget är att vänta. Som vi sett finns det flera alternativ som vi kan jämföra. Den finska prognosen kommenterar inte alls det regn som SMHI förutspår i natt. Hm..

Hur som helst. Ni som är ute i det här området får nog allt hantera en vindvridning på 90 grader denna natt. Kombinerat med vindökning. Det är bra att vara förberedd…

Har du några förslag på kommande teman, så skicka bara en rad till sjovader@gmail.com så ska jag göra vad jag kan.

Avslutar med en stämningsbild från Nordnorge

v4_4

Anders Ljungkvist

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.