Väderkrönika 5

Högtryck på gång till helgen?

Nej, inte direkt. Vi har ju den senaste veckan levt under inflytande av ett flackt lågtryck. Nu är det dags för ett mer intensivt.

Titta här på de engelska kartorna från Met Office, www.metoffice.gov.uk:
5_1

Här ovan visas prognosläget till lördag kl 12 UTC. Kolla in lågtrycket sydväst om Danmark. Det har trycket 995 hPa i centrum. Krysset anger lågtryckets centrum, men de skriver själva värdet en bit ifrån. I det här fallet över Nordsjön.

Nästa karta visar lågtrycksläget på söndag kl 12 UTC:
5_2
Lågtrycket har fördjupats till 990 hPa!
Söder om lågtrycket är det ordentligt tätt mellan isobarerna vilket alltså betyder stor tryckskillnad i relation till avstånd och därmed mycket vind. – Jämför med hur en brant visas på landkarta.

Så här ser tryckkartan ut från klart.se:
5_3

Notera att lågtrycket ligger betydligt längre norrut jämfört med den engelska (samma tidpunkt, kl 14 svensk sommartid) och att det finns en sluten isobar 990 hPa. Trycket i centrum är därmed ännu lägre än 990 hPa.

Ett viktigt observandum: Man kan inte direkt jämföra isobaravståndet på den engelska kartan med de från andra väderinstitut eftersom engelsmännen ritar ut isobarer för var 4:e hPa, övriga världen för var 5:e hPa. Varför gör engelsmännen så? It’s a mystery!

Ger SMHI oss någon vägledning? Så här ser väderöversikten ut torsdag morgon:

Risk för oväder i helgen
På lördag ligger regnet kvar över norra Norrland, samtidigt som ett nytt, troligen ganska djupt lågtryck med regn kommer in söderifrån över Götaland. Lokalt kan det bli stora regnmängder. I samband med lågtrycket också blåsigt.
På söndag fortsätter lågtrycket norrut över landet men exakta banan är fortfarande osäker. Risk för stora regnmängder och blåsigt väder.

Ja, budskapet om lågtrycket kommer ju fram, men inte någon prognos på hur mycket det kommer att blåsa. Vill man ha en prognos i textform på vindarna till havs längre fram än i morgon får man förlita sig till danskarnas farvandsutsigter:

Østersøen
Fredag:
Vest og sydvest, drejende sydøst, 3 til 8 m/s. Om natten omkring øst, tiltagende til 8 til 13 m/s.
Lørdag: Øst drejende syd, 8 til 13 m/s. Om aftenen og til natten kuling melelm sydvest og nordvest, 13 til 18 m/s.
Søndag: Op til kuling omkring vest, 10 til 15 m/s, drejende sydvest og aftagende til 3 til 8 m/s. Om natten drejende sydøst.

Jo, föresten SMHI har ju text i sin kustväderprognos. Så här ser det ut i Gotlands farvatten:

Lördag:
Mellan syd och sydost, 2-5 m/s ökande till 10-13 m/s.
Max medelvind: 13 m/s.

Söndag:
Sydväst, 13-16 m/s.
Max medelvind: 17 m/s.


Kommentar: Nog är väl danskarnas prognos lite mer nyanserad? Men när detta skrivs är det torsdag morgon. Prognoserna vi tittar på är till söndag. Lååång tid dit, så det är inte alldeles uteslutet att prognoserna ändras. Vi såg ju också att lågtrycksläget hos klart.se skiljde sig en hel del från den engelska. Vartefter tiden går kommer också SMHI, YR och finska FMI med kartor där vi kan följa lågtrycket. Otroooligt spännande. Eller hur?

Vi får väl följa upp detta nästa vecka, men oavsett om prognoserna ändras, så står det alldeles klart att det kommer ett lågtryck, och att det blir blåsigt.

Avslutningsvis en lite mer avslappnad bild från området söder om Lofoten. Vi stötte på en hel flock med grindvalar häromdagen:

5_4

Anders Ljungkvist

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.