Väderkrönika 7

Vilka moln berättar något om kommande väder? .. och HÖGTRYCK!
Låt oss börja med att följa upp Mauritz fråga från förra veckan.

Varmfrontsmolnen förra veckan handlar ju om tidsperspektivet dygn. Men det finns andra moln som är mer här och nu. Jag tänker på bymolnen som tornar upp sig från att ha varit stackmoln. Tricket är att titta på molnens översida. Ibland plattar översidan till sig och alla moln stannar på samma höjd.

7_1

Utmärkt bra tecken på att det inte blir några bymoln, dvs regnskurar. Att molnen stannar i tillväxt beror på att det finns lite varmare luft på höjd, vilket bl a är typiskt i samband med ett högtryck.

Däremot om molnen bullar upp sig alltmer och översidan övergår från att vara någorlunda skarp (stackmoln) till att bli trådig (bymoln) är det dags att passa upp. Från det att molnöversidan blir diffus (tecken på att det bildats iskristaller) dröjer det inte många minuter innan dropparna kommer.

7_2

Vi talar nu om regnskurar. Inte regn. Dropparna är större i samband med regnskurar, och det är dessa moln som skapar ett eget vindmönster som inte går att se genom isobaravståndet på en väderkarta. Ju större molnen blir i vertikal led, desto mer vind finns det potential för. Dock kommer vindarna stötvis och är inte lika runt hela molnet. Att det tillfälligt kan blåsa kuling på fjärdarna trots att väderprognosen sagt 5-8 m/s är absolut inte konstigt om prognosen dessutom talat om regnskurar. För att inte tala om hagelbyar eller åskskurar. Dessa är turbomodellen av bymoln och syns alldeles särskilt bra på en väderradar (röda områden).

Alla regnskurar syns för övrigt på väderradar eftersom det är så stora droppar.

Det är inte bara i samband med att stackmoln tornar upp sig som det kan finnas bymoln. Också i samband mer tråg och kallfronter är det vanligt.

Så här såg radarbilden ut i onsdags kl 10:

7_3

Väderkartan från ungefär samma tid (kl 08):

7_4

Prydlig tarm med radarekon i samband med kallfronten. Eller hur? Och dessutom åska.

Väderkartan har jag hämtat från norska vädertjänsten. SMHI ger oss inga sådana tyvärr.

Såg en intervju med nye generaldirektören på SMHI, där han fick frågan om när vi får se ”riktiga” väderkartor på SMHI:s hemsida. Han undrade vad en ”riktig” väderkarta är för någonting…

Nåja, han får väl bli lite varm i kläderna först, har ju bara haft jobbet ett år..

Så här ser en ”riktig” väderprognoskarta ut till idag torsdag kl 14.

7_5

Dra på trissor! Är det inte ett HÖGTRYCK över Östersjön?

Ni som fortfarande är ute och seglar, eller ska ut och segla kan väl njuta av denna formulering från SMHI torsdag morgon:

Nästa vecka
I början av nästa vecka är solchanserna goda i landets södra del. Områden med regn och skurar passerar över norra Norrland och det berör främst fjällen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.