Väderkrönika 9

Dimma!

Det har kommit ytterligare några intressanta frågor från Mauritz.

Den första handlar om huruvida dimma är svår att göra prognos på. Mauritz upplevde en felprognos på Ålandshav.

Svaret är: oftast inte. Till havs har man dimma av delvis andra skäl än inne över land, där vattentemperaturen är avgörande. Är vattnet kallare än luften bildas lätt dimma. Att hålla koll på vattentemperaturen är inte så svårt, men det kan vara lokala variationer som ibland ställer till det. T ex kan det vara uppvällning av kallt djupvatten vid kusten, eller stråk av kallvatten som förs ner norrifrån.

Typiskt är här faktiskt Ålandshav där man kan ha rätt bryska vattentemperaturväxlingar.Dimma
(Så här såg det ut på Ålands hav och hela vägen in till Möja där det lättade. /Mauritz)

Är det bara klart ovanför dimman syns den på sattelitbilder, även om man ibland kan bli lurad när temperaturen på dimmans översida är samma som vattenytans.

I samband med Ålanshavspassagen började det blåsa när dimman kom skrev Mauritz och undrade om det är vanligt.

Nej, det är det inte. Det man däremot kan konstatera är att en vindökning inne över land verkar dimmupplösande, men så är inte alltid fallet till havs.

En tredje fråga: Vad är skillnaden mellan dimma, dagg, dis och moln?

Låt mig börja med likheten. Det är den osynliga vattenångan i luften som kondenserat och bildat små droppar.

Dimma är ett moln som ligger på marken. Definitionen på dimma är att sikten ska vara under 1 km. Är sikten 1-10 km pratar vi om dis i stället.

Dagg, ja det är droppar som har bildats på något fast. Det kan också bildas till havs nattetid, men är vanligare över land eftersom temperatursänkningen under dygnets mörka del är större här.

Hoppas ni har njutit av det fina vädret i veckan som gått. Förra veckan skrev jag hur en ”önskeprognoskarta” skulle se ut, men pekade också på att om ett högtryck ligger still och ett lågtryck närmar sig kan man förvänta sig en vindökning. Precis så har det blivit med råge. Jag ligger inblåst i sydnorge och väntar på att kunna gå över till Skagen. Det speciella med sydnorge är att här får man gärna en ”hörneffekt”, dvs samma vindökning som när vinden ska passera en udde, eller vindökning i Stockholms norra skärgård vid nordvindar. Här i Norge är det oftast västvinden som förstärks, men som det har varit den senaste veckan med ett högtryck i nordost är det i stället ostvindarna som förstärks. Osis när man ska österut, men härligt för er som seglar på västkusten eftersom ni inte får några vågor att tala om!

På tal om vackra väderkartor kommer här prognosen till på lördag. Obs! Utfärdad redan natten mellan tisdag och onsdag.

9_1

Kommentar: Även om det är ett maffigt högtryck, som vi har längtat efter är väderprognoserna efter en vecka ganska tråkiga att göra: Det soliga vädret fortsätter…

Ingen utmaning direkt. Om man säger så.

Nåja. Ska inte avsluta med att gnälla på ett högtryck, det vore väl skamligt:

Hoppas ni får en bra avslutning på seglingssäsongen!

Jag går till Skagen i natt (onsdag) och blir väl lite ”mosig” i morgon bitti…

Anders Ljungkvist

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.