Från frihet till karantän på Kanarieöarna

Våra medlemmar Britt-Marie och Kjell Backudd har givit oss tillåtelse att publicera delar av deras loggbok från våren 2020. Intressant läsning!

Ur loggboken:

15 februari

Äntligen flyger vi, Kjell och Britt-Marie Backudd, ner till vår båt. En Beneteau 473 som heter Mermaid och ligger i Las Palmas på Gran Canaria sedan i höstas. I bagaget har vi en ny ugnslucka till gasolspisen, verktyg, kaffe, melittafilter, dillfrön och Kjells hemliga tonfiskkrydda. Planen är att vi ska segla runt bland de Kanariska öarna i mars, flyga hem i slutet av april för att återvända till Las Palmas i oktober. Då är det tänkt att förbereda Mermaid för Atlantöversegling till Karibien med start i november.

21 februari

Århundradets värsta sandstorm, ”Calima” från Sahara, kommer farande som ett mörkt moln in över Las Palmas. Vi stänger in oss och täpper till doradoventilerna med halsdukar. Vi läser böcker, äter pizza och dricker ett gott vin. Efter tre dagar är det dags att kliva upp i sittbrunnen och ta itu med storsaneringen.

25 februari

Sista avspolning för att städa bort den finaste sand. I dag ska vi få besök av Viggbyholms båtklubb! Kent och Wi-Ann, Sören och Ann-Marie som har semestrat på södra delen av ön, skänker oss en trevlig stund i vår sittbrunn. Vi får även uppleva en fantastisk Karneval i Las Palmas.

2 mars

Vi kastar loss Mermaids förtöjningar och gör en dagsetapp till Santa Cruz på norra Teneriffa. Hamnavgift för en vecka betalas. Nu ska vi äntligen få se en Kanarisk ö som vi aldrig varit på. Ett hotell på södra delen av ön är satt i karantän pga covid-19 men hälsomyndigheten verkar ha läget under kontroll. På förmiddagarna förtöjer kryssningsbåtarna från när och fjärran i hamnen bredvid och släpper av alla sina passagerare. Hallå… hur ska det här utvecklas? Vi har ju hört om kryssningsbåtar som har drabbats av smittan. Vad har de för koll?

Vi hyr bil, (torkar ratt och instrumentpanel med savett) åker runt på ön och kör upp till kabinbanan för att ta oss till berget Tejdes topp på 3718 m. Nää… vi blir tveksamma. Att packa ihop oss med många människor på liten yta, det är INTE förståndigt. Vi kör därifrån och tittar på andra utsikter istället. Nu börjar vi ana att smittan kan ta vilka smitvägar som helst.

11 mars

Seglar till den lilla ön La Gomera som ligger strax väster om Teneriffa. Dag 1 och 2 har vi som rutin att städa båt och utforska den närmaste omgivningen till fots. Dag 3 brukar vi hyra bil för en vecka.

-”Finns inga bilar, för dyra, kom igen imorgon”, är de svar vi får, tack och lov. Annars hade vi betalat för en bil som vi inte skulle få köra en meter, visade det sig.

En turist är covid-19 smittad på ön.

14mars: State of alarm

15 mars: Lockdown

16 mars: hela spanska befolkningen sätts i karantän, så även Mermaids besättning.

Det enklaste för oss är att stanna där vi är och leva vårt båtliv i hamnen, som nu är stängd. Båtar som vill komma in jagas ut och civilgardet och polis patrullerar på gatorna. En av oss tillåts att handla mat, medicin och tidningar. Efter varje shoppingrunda kommer ångesten. Har jag gjort något misstag och fått något virus på mig? Vi turister betraktas som smittbärare. Därför känns det bättre att ta på munskydd för att visa respekt för lokalbornas oro och även min egen skull.

16 april

Mermaid har tvättats och polerats varje dag. En (?) kackerlacka flyger in genom en öppen lucka men dödas snabbt och skoningslöst. Nu blir det storstädning i alla skrymslen och vrår för att leta efter eventuella objudna gäster. Kjell lagar en fantastisk tonfisk som vi köpt av en lokal fiskare. Innan solen går ner blir det en promenad för att slänga sopor.

På bryggorna ligger ca 20 andra båtar som befinner sig i samma situation som vi. Tre svenska båtar, tyskar, fransmän och italienare. Stannar vi och pratar så kommer hamnvakten springande med förmaningar. Social distansering gäller. Basta! Vi tycker ändå att vårt båtliv är i stort sett som det brukar. Man slappar, lever barfotaliv och läser en god bok.

Åtta människor har blivit smittade av covid-19 på ön.

4 maj

Inga nya covid-fall på ön. Äntligen får vi motionera utanför grindarna. Vi krånglar oss ur den sköna sängen för att ta en tillåten morgonpromenad.  Folk väller ut på gator och torg i allsköns färgglada träningskläder. Kjell och jag har tappat flåset, musklerna och fått några extra bilringar runt magen. Ungefär som det alltid blir efter en varm och skön sommar därhemma.

15 maj

Inga nya covid-fall på ön. Några franska båtar ställer till med fest på bryggan. Det känns befriande att få umgås, ända tills polisen kommer och tar oss i örat. Regler för att hålla distans och inte träffas gäller fortfarande. Här är ord och inga visor.

17 maj

Vi har skippat planerna på Karibien. Där är det delvis matbrist och tuffa tag har vi hört. De som seglade över Atlanten i vintras med glatt humör och medvind, återvänder redan till Europa.

Nu lämnar vi Mermaid på Kanarieöarna. Det förutsätter att flyget sätter igång. Vi är pensionärer och har inga tider att passa.

Var rädda om er där hemma. Vi ses!

Bamsekramar från Britt-Marie och Kjell på Mermaid.

Backudd2020

Backudd2020

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.