Beneteaucupen

image
Beneteaucupen består av en blandning av populära distansseglingar. Här finns seglingar som går i skyddade vatten inomskärs såväl som havskappseglingar. Du hittar även seglingar för shorthand, med jaktstart och seglingar som fokuserar lika mycket på på det sociala som tävlingen.

Du som nu sitter och funderar på om du skall ställa upp i någon segling i år kan jag bara uppmuntra dig att göra så – det är väldigt roligt och samtidigt lite utmanande och spännande. Oavsett förutsättningarna så ta dig ut till startlinjen med en eller flera kompisar – shorthandsegling är ju det som växer mest, och här de flesta att betrakta som glada amatörer vilket dels gör att skillnaderna är små, dels att utmaningen att genomföra seglingen är en framgång i sig dvs alla är vinnare. Vill du segla med full besättning men saknar just detta, eller vill prova att segla med någon annan lägg upp frågan här i vårt forum. Många av arrangörerna har också egna sk gastbankar där du kan söka båt eller besättning.

Så oavsett hur duktig seglare du är, vilken båt du har eller kappseglingsvana så tycker jag du skall ställa upp. Börja med en segling och ta det vidare därifrån. Tycker du det känns svårt med spinnaker/genacker så kan du i alla SRS-seglingar välja att segla utan dessa segel med korrigerat mätetal – här hittar du SRS-tabellen.

Har du någon i båtklubben hemma som inte kör – ligg på dem om att ställa upp och att bli medlemmar i Beneteauklubben. Ju fler vi är ju roligare vi har det, och desto mer lär vi av varandra på bryggan efteråt!

Poängberäkning i Beneteaucupen: 

Poäng = (Antal deltagande Medlemsbåtar + 1 – placering) + 5 poäng för deltagande
Vilket ger följande poäng vid t ex 10 deltagande båtar;
Placering 1 = 10 + 1 -1 + 5 ger 15 poäng
Placering 2 = 10 + 1 -2 + 5 ger 14 poäng
Placering 3 = 10 + 1 -3 + 5 ger 13 poäng
Placering 4 = 10 + 1 -4 + 5 ger 12 poäng
Osv

Vid en eventuell diskvalificering erhålls endast de 5 bonuspoängen för deltagandet.
Vid deltagande som icke fullföljs ges poäng = (Antal deltagande + 1 -Antal deltagande) + 5 poäng för deltagande dvs 1 + 5 = 6 poäng. Då det i flera seglingar är möjligt att segla i olika klasser kommer vi att använda SRS som jämförelse. På Lidingö runt t ex får man en total i SRS även om man seglar annan klass. På ÅF Offshore Race där det seglas olika banor/klasser blir respektive klass en egen deltävling.

Tidigare resultat mm.:

Slutresultat 2015
Slutresultat 2014

Slutresultat Ost 2013

Slutresultat Ost 2011

Bohusracet 2011

6 Kommentarer

 1. Hej kul att Beneteaucupen Ost/Nord ser ut att bli så jämn och spännande.jag undrar om det är likadant för Beneteaucupen Väst? Någon som har någon kommentar därifrån?
  Hälsar
  Ulf

 2. Med 183 startande och än fler anmälda tillhör denna tävling en av de absolut största i Sverige, och för många är det årets höjdpunkt. Det blev en dramatisk tävling.

  Ornö Runt genomfördes i vackert väder och friska vindar från SSV.
  Detta innebar spinnaker-start vilket alltid är spektakulärt. Längre norrut på Ornö’s västsida blev det trångt för båtar på högersidan trängda mellan läbåtar och land. ”Plats” blev nödropet att skicka vidare hela vägen ned i lä.
  Kryss söderut på ostsidan innebar att många av de mindre båtarna var precis i gränsen mellan ett rev eller inte i storen. Båtar med många i besättningen klarade sig bättre eftersom man kunde sätta några hundra kilo på relingskanten.
  Halvvägs ned utmed Ornös ostsida blev det mycket trafik när båtarna i de senare startgrupper då började komma ikapp de som startat tidigare – samtidigt som det där, norr och söder om Fjärdlångsfjärden finns en hel del öar där alla får trängas kryssande i de sund som finns. Utöver trängseln och ideliga slag för båtar med rätt till väg ökade också vinden i dessa sund.
  Efter att ha rundat sydspetsen öppnade vinden lite och säkert passade många på att plocka fram smörgåsarna här innan det snart igen blev dags att hissa spinnakern.
  Spinnen bar hela vägen upp till mål utom de sista c:a 500 metrarna där vinden ville annat. Här ökade vinden, men framförallt vred den från plattläns till halvvind på mindre än en minut. Många broachar och mer eller mindre misslyckade nedtagningar utgjorde en spektakulär avslutning för publik, men kankse mindre roligt för trötta besättningar.

  Tyvärr kapsejsade en trimaran i den byiga vinden inte långt från mål där besättningen blev instängd i mittskrovet med båten liggande upp och ned.- Läs mer om detta här: http://www.dn.se/sthlm/seglare-struntade-i-kapsejsad-kollega

  Preliminär segrare blev Bengt Eriksson med Wasa 55 Spec. S/Y Vindile.

  Beneteaubåtars placeringar enligt den preliminära resultatlistan:
  19 Hans-Åke Nordstedt First 40.7 std köl, Absolute Blue
  44 Björn Nerelius First 36.7, Rakam
  58 Per Lindquist First 36.7, Gotcha
  98 Mauritz von Krusenstierna First 31.7 LR, Passaralla
  105 Henrik Ekenman Benetau 25 Platu, Linn
  121 Anders Börjesson First 40,7 grund köl,
  127 Ralf Aspholm First Class 7,5, DataCom
  156 Johan Temse First 31.7 LR, Gamin
  DNF Thomas Wengholm First Class Europe, Mr Vain
  DNF Johan Ristrand First 31.7 HR, Spica

 3. Resultat från Lidingö Runt kommer inom kort.
  De första rapporterna talar om många framskjutna placeringar av Beneteaubåtar.

  Nästa helg är det dags för nästa tävling i Beneteaucupen Ost – Ornö runt och onsdagen därpå startar Watski 2star Baltic. Se även evenemangskalendern.

  • Följande text från Lidingö Runt har jag fått från min seglarkompis Nadine som i år seglade ombord på en 717. Mer om Nadine finner du påhttp://www.facebook.com/?sk=ff&ap=1#!/nadine.kugel och http://www.nadine.se

   Många båtar, en del nya som man ser nu oftare som har kommit ut de senaste åren. Som Delphia, Tarac mfl.
   Vid starterna mellan 10.15 och 10.40 krockade minst 2 båtar. Men det var färre båtar än förra året fick jag en känsla av. Har ingen siffra ännu.
   dagen bjöd inte på så mycket vind, men lagom för en hottat Elvström 717. Vi hade endast lättvindgajar och inga andra behövdes. Jag kunde trimma spinnen alla gånger utan winschhandtag. Men vi hade ju en liten båt.
   Måste säga att i år var folk lite mera ”snälla”. Inte mycket negativt skrik mellan båtarna utan mera kommunikation. Som ”hinner ni”, ”vi gå bakom” och eftersom vi hade en 7 årig pojke om båt så fick vi ofta leenden 🙂
   Strax före målgång såg vi många J80. Vi seglade om MK Produkter och Dynamant. De måste haft ogynsamma vindar.
   Vi såg faktisk på kryssen en mellanstor trimaran hela tiden framför oss och en stor gamal fin träbåt. S9 eller vad den kan heta. Annars var det ingen sådär spektakulärt i år. Antagligen pga färre båtar och lättare vindar. Nu har alla på sig 1 vecka till för att göra klart sina båtar till Ornö Runt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.